SSIS Interview Questions

Ques 1. What is SSIS ?

Ans. SSIS or SQL Server Integration Services (SSIS) is a component of Microsoft SQL Server, which can be used to accomplish a broad range of data migration tasks.


Ques 2. Mention what are the important components of SSIS package?

Ans. The important component in SSIS package are • Data flow • Control flow • Package explorer • Event handler


Ques 3. Explain what is Solution Explorer in SSIS?

Ans. Solution Explorer in SSIS Designer is a screen where you can view and access all the data sources, data sources views, projects, and other miscellaneous files.


Ques 4. Explain what does it mean by data flow in SSIS?

Ans. Data flow in SSIS is nothing but the flow of data from the corresponding sources to the target destinations.


Ques 5. Define what is “task” in SSIS?

Ans. Task in SSIS is a very much similar to the method of any programming language that represents or carries out an individual unit of work. Tasks are categorized into two categories • Control Flow Tasks • Database Maintenance Tasks


Ques 6. Explain what is SSIS package?

Ans. A package in SSIS is an organized collection of connections like data flow elements, control events, event handlers, parameters, variables, and configurations. You assemble them by either building it programmatically or by graphical design tools that SSIS provides.


Ques 7. List out different types of connection or files that support SSIS?

Ans. Different types of connection that work within SSIS are • ODBC • OLEDB • .net SQLClient • Flat File • Excel • XML


Ques 8. Explain what is a container? How many types of containers are there in SSIS?

Ans. In SSIS, a container is a logical grouping of tasks, and it allows to manage the scope of a task together. Types of containers in SSIS are • Sequence container • For loop container • Foreach loop container • Task host container


Ques 9. Explain what is Precedence Constraint in SSIS?

Ans. Precedence Constraint in SSIS enables you to define the logical sequence of tasks in the order they should be executed. You can connect all the tasks using connectors- Precedence Constraints.


Ques 10. Explain what variables in SSIS and what are the types of variables in SSIS?

Ans. Variable in SSIS is basically used to store values. In SSIS, there are two types of variables system variable and user variable.


Post Question Details