C# Programming Interview Questions

Ques 1. What is .Net Framework

Ans. .Net Framework is a platform for developing different types of applications like windows,web, window services, web services etc


Ques 2. What is difference between java and c#

Ans. Java work on java environment and requires different IDE(like eclipse etc) and runtime. C# work on .net platform and require IDE(like visual studio)


Ques 3. What is C#?

Ans. C# is a Object Oriented language of .Net Framework for developing different types of applications.


Ques 4. What are the use of C#.

Ans. Using C# we can build different applications in .net framework like web applications, windows application, windows services, web services etc.


Ques 5. What is CLR?

Ans. Common Language Runtime manages the execution of .net applications.


Ques 6. What is MSIL?

Ans. Microsoft Intermediate Language is the code generated by the language compiler of .Net compiler which is used by CLR for execution.


Ques 7. What is CTS?

Ans. Common Types System have common datatypes. The lanaguage compiler maps the datatypes into the common type while generating the MSIL code.


Ques 8. What is CLS?

Ans. It is a sub set of CTS and it specifies a set of rules that needs to be adhered or satisfied by all language compilers targeting CLR. It helps in cross language inheritance and cross language debugging.


Ques 9. What is garbage collector

Ans. Garbage collector(GC) is used for memory management of .net application. By using GC .Net does automatic cleaning of .net applications. The memory is automatically cleaned by CLR using Garbage Collector


Ques 10. What is JIT ?

Ans. Just In Time is a component of .net framework, which is used by CLR to load the code which is required by CLR as and when executed.


Post Question Details